Tuesday, March 31, 2009

Acid or alkali?

Dr Mudzafar asked the class today.
"If you wish to commit suicide, which one do you prefer? Drinking acid or alkali?"
I was startled by the question.
1st, I dont know what to choose. Drinking Spartan or Clorox? Which one is better in taste? Rapid to die? (What is this.?!Astaghfirullah..)
2nd, then I realized, commit suicide is HARAM!
Then..
The doctor said again. "Ok, let me give you the question in another way."
"If somebody who wants to commit suicide need your suggestion, between acid and alkali, which one would you suggest?"
Myself said, "Sama je soalan ni"
Then I whispered, "Alkali.."
I heard people at the back answered, "Acid," and some answered the same like me.
"Why acid?" doctor asked.
Omar said, "Less harm".
It's true that acid causes less harm than alkali. The effect is only superficial because it may cause tissue coagulum. So that the injuries won't go deeper. We still can save the patient.
But for me, since that they really want to harm themselves and attempt suicide, go and drink alkali is better. You will say 'good bye' to the world in minutes. Alkali caused deep injury and perforation.
For acid, you may suffer a bit longer and they need a very costly treatment. For acid and alkali damaged, you need more 200,000 USD for long-life treatment. Why?
"For recurrent cosmetic surgery."
This question is just to wake us up.

All in all, "Any attempt to suicide is haram and we should prevent them from doing so."
I learn a very useful note today : Do not mix-up the detergens. It is dangerous esp if you didn't know the exact substance in it. It may caused reaction that produced very3x irritant mixture. (10 folds more than it's origin! : ayat sendiri ni)
Another 2 days in Forensic Medicine before the exam. I learned lots of new info that i've never known before. Something new, something different. Weapon used to kill, poison used when usually the victims are politician, secrets and techniques to do crimes without leaving the alibi.
Wouldn't it be interesting?..

Sunday, March 29, 2009

Taman Asuhan

video

Kenangan semasa kecil terimbau sebaik terjumpa video nasyid kanak-kanak ini. Teringat ketika berusia 5 tahun dahulu, di Taman Asuhan Kanak-Kanak Islam Kuala Kubu Bharu, saya bersama rakan-rakan sepermainan mendapat didikan awal kami. Inilah antara nasyid yang selalu kami lagukan baik di tadika mahupun apabila telah pulang ke rumah.

Tuhan itu satu, Tuhan itu satu,

Satulah satu, Tidaklah dua, Tidaklah tiga, Tetaplah satu,

Kami beriman, Kami beriman.

Part ini diulang-ulang sehingga abang saya turut mengajuk saya menyanyi ketika itu.

Tadika saya itu tidaklah besar mana. Ada satu kelas untuk murid-murid berusia 5 tahun dan 2 kelas untuk murid-murid yang berusia 6 tahun. Saya mula dimasukkan ke tadika itu ketika berusia 5 tahun.

Saya berulang-alik ke tadika dengan menaiki bas sekolah oren Pakcik Hashim. Kelas bermula dari pukul 8.30 pagi, berehat pada jam 10.00 pagi dan kami dibenarkan pulang pada jam 12.00 tengahari.

Yang paling saya ingat, kami disuruh menghafal banyak doa. Dalam banyak-banyak doa, doa masuk ke masjidlah yang paling sukar untuk saya hafal. (tak tahu kenapa). Asal nak masuk masjid saja, pasti saya yang tersekat lama di pintu masjid akibat kurang lancar membaca doa tersebut. Apabila dapat membaca dengan lancar, barulah kami boleh masuk ke dalam masjid untuk belajar solat.

Pernah satu ketika, cikgu mengadakan rombongan ke zoo negara. Saya yang ketika itu tidak pernah langsung berjauhan daripada keluarga berasa sangat berat hati untuk pergi. Walaupun ramai rakan-rakan yang 'excited' untuk pergi, saya tetap dengan keputusan saya untuk tidak menyertai. Sehinggakan apabila surat kebenaran untuk menyertai rombongan disampaikan kepada abah, sekali lagi abah bertanya, "Nak pergi tak?"

Jawab saya, "Abah tulis je lah, 'Saya tidak membenarkan anak saya menyertai..'. Tak mahu pergi."

Apabila saya memulangkan surat itu kepada cikgu, cikgu bertanya lagi. "Ayah kamu tak bagi pergi ke?"

"Aah, ayah saya tak bagi.."

Pandailah mengelentong. Padahal memang 'penyedih' nak berpisah sekejap. Bila difikir semula, apa la yang nak disedihkan sangat tu.

Ketika berusia 6 tahun saya berpeluang mewakili tadika ke Pertandingan Nasyid di Kuala Selangor. Pada mulanya saya tidak mahu pergi. Namun ibu dan abah akhirnya setuju untuk ikut bersama ke sana. Ibu dan abah menaiki kereta, manakala saya pula bergembira bersama rakan di dalam bas.

Pada Hari Penyampaian Hadiah menjelang hari-hari terakhir saya di tadika, saya dikehendaki untuk membuat persembahan nasyid, dan juga membaca surah al-Bayyinah. Kenangan manis yang tidak dapat dilupakan, saya dianugerahkan 'Anugerah Pelajar Cemerlang' pada tahun itu.

Sungguh banyak kenangan yang tidak dapat dilupakan. Jika dibuat reunion semula, pasti sukar untuk saya mengingati wajah rakan-rakan lama di tadika tersebut. Doa saya, semoga semua rakan berjaya dalam apa jua lapangan yang diceburi.

Taman Asuhan Kanak-Kanak Islam (TAKIS)

Kuala Kubu Bharu,

1991-1992

Saturday, March 28, 2009

Ujian dari Dia



Realiti hari ini menyaksikan betapa banyaknya blog milik muda-mudi hanya berkisar tentang kisah percintaan mereka. Untuk yang berkahwin, perkara ini tidaklah salah bagi mereka. Cuma yang menjadi kepelikan dalam hati ini adalah apabila yang belum berkahwin turut mempamerkan cerita yang sama.

“Hari ini saya lunch dengan si dia”
“So sweet, saya menerima hadiah dari abang..”
“Kami bergaduh. Mungkin tiada lagi jodoh kami bersama…”

Biasa bukan baca ayat-ayat sebegini di blog-blog? Fenomena bercinta sebelum berkahwin sudahlah menjadi biasa, kini penghebahan kisah cinta ini media-media internet bertambah berleluasa pula. Seolah bangga, seperti mereka ini selebriti yang perlu dicanang kepada khalayak tentang kisah cinta mereka.

Kembali berfikir, apakah kesalahan mereka sehingga mengundang sikap yang tidak berkenan di hati saya?

Hal-hal tentang dosa dan pahala milik Allah. Maka siapalah saya untuk terang-terang mengatakan “Mereka sedang berbuat dosa,” Sedangkan sebagai orang yang tidak tahu cerita sebenar, lebih baik kita jangan menyimpan perasaan buruk sangka.

“Mungkin dia ‘lunch’ bersama si dia dengan ditemani ahli keluarga.”

Walaupun begitu, perkara yang saya jelas adalah sikap sesetengah anak muda kini yang bebas bercinta tanpa segan silu di khalayak ramai. Di Facebook, di Friendster, mereka gemar menayang kepada khalayak ramai bahawa merekalah kini ‘Best couple of the year’.

Apakah hukum bercinta sebelum berkahwin?
Semua orang telah sedia maklum tentangnya. Dalam Saifulislam.com sudah banyak mengulas tentang perkara ini.

So, kalau telah terjebak dalam cinta ini, lalu bagaimana?
Plan itu penting. Jangan sesekali menjebakkan diri dalam percintaan selagi anda tidak mempunyai plan atau hajat untuk mengakhirinya dengan perkahwinan dalam masa tedekat.

“Ok, 10 tahun lagi saya plan nak kahwin. Maka, boleh saya lamar dia sekarang?”
“Anda yakin 10 tahun akan datang, anda masih mencintai dia? "
"Anda yakin anda dan dia masih hidup ketika itu?"
"Bagaimana jika tiba-tiba anda bertemu dengan gadis yang lebih sempurna dari dia?”

Maka janji yang dibuat selama 10 tahun tersebut mungkin hanya merupakan angan-angan yang panjang dan hanya akan disulami dengan bibit-bibit maksiat dan tergelincirnya pasangan dalam proses pertunangan dan perkenalan yang panjang itu jika tetap diteruskan.

Bagaimana ya? Hati dah suka. setahun lagi habis belajar.
Ambillah jalan yang selamat. Perkenalan dan pertunangan merupakan tempoh yang cukup mencabar saya kira. Bukan cabaran dari segi luaran yang saya maksudkan. Namun. Lebih kepada cabaran ‘dalaman’. Pada tempoh inilah, kita akan merasakan bahawa kita perlu lebih mengenali dia. Kita perlu lebih menghargai dia. Kita perlu mengungkap cinta barang sekali dua kepadanya. Mungkin banyak perkara yang ingin kita sekali kita kongsi bersama si dia.

Hakikatnya, jika berlaku semua perkara tersebut, kisah cinta kita pastinya ‘sama saja’ dengan kisah cinta bebas seperti yang saya sebutkan di atas.

Ramai yang mengungkap, “Bercintalah kerana Allah” . Namun, tidak dinafikan, sukar untuk kita mempraktikkan di alam realiti. Bagaimana ya, sebenarnya bercinta kerana Allah?

Kita yakini, Allah akan sentiasa menguji hambanya. Mereka yang bercinta dan meletakkan Allah di hadapan cintanya pasti merasai kehebatan ujian itu. Mahu saja jari-jemari itu menekan nombor telefon si dia untuk menyatakan rasa rindu. Ingin saja menegurnya di Yahoo Mesenger atau Skype apabila melihatnya ikonnya menyala ‘available’.

Mereka yang bercinta tanpa mengingati Allah tidak akan merasai kehadiran ujian itu. Tidak ada yang perlu disegankan. Hubungi saja jika rindu. Message saja jika ingin bertemu.

Namun apa gunanya berbuat sebegitu jika Allah yang sedang diletakkan di hadapan cinta itu tidak redha?

Kata mahu mencari redha Allah. Solat cukup, ditambah pula dengan solat sunat. Zikir juga kerap. Namun hal ini yang membuatkan kadang-kala hambanya tewas.

Jangan disalahkan pada cinta itu. Perasaan itu adalah anugerah dan juga ujian dari Allah untuk hambanya. Tanganinya sebagai satu perkara yang positif. Menerima hakikat bahawa kita sedang diuji dengan anugerah ‘perasaan hebat’ itu akan membuatkan kita redha dan akan sentiasa berdoa agar kita sentiasa terpelihara daripada maksiat dan dosa akibat cinta tidak terjaga itu.

Meskipun banyak perkara yang kita perlu tahu tentang pasangan, ambillah peluang pada jalan yang betul. Pastikan pertemuan yang bermahram atau lebih selamat jika di rumah keluarga kita. Kurangkan berhubung kerana yakinlah bahawa tanpa pengetahuan kita juga, Allah sedang menjaga hati kita dan hatinya, cinta kita dan cintanya. Bukankah tawakal dan doa itu perlu? Biarlah banyak yang tidak kita ketahui tentang pasangan kita itu kerana kita menanti suatu yang lebih manis iaitulah ganjaran dan redha Allah kepada kita dan pasangan apabila berjaya menahan diri dari godaan syaitan dan nafsu tersebut.

Maafkan bila ku tak sempurna
Cinta ini tak mungkin ku cegah
Ayat ayat cinta bercerita
Cinta ku padamu.

Bila bahagia mulai menyentuh
Seakan ku biasa hidup lebih lama
Namun harus ku tinggalkan cinta
Ketika ku bersujud.

(Ayat-ayat Cinta - Rossa)


Suka juga saya menghayati lagu ini. Penulis menggambarkan bahawa dia sedang diuji dengan ‘cinta’ itu dan sedang merasai kebahagiaan dengan kehadirannya, Namun dia sedar cinta itu tidak layak untuk disetarakan dengan cintanya kepada Allah. Maka dia perlu meninggalkan sebentar cinta itu ketika dia bersujud menghadap yang Esa.

Abdikan diri dengan sebenar-benarnya kepada Allah dalam ibadah kita. Hadirkan rasa kehambaan dan kehinaan di hadapanNya. Namun ambil semula cinta-cinta yang ada di sekeliling kita selepas ungkapan cinta kita kepada Allah dan titipkannya juga di dalam doa.

Doa doa dan doa…
Manusia merupakan makhluk yang lemah. Kita memerlukan kekuatan untuk menghadapi ujian yang diberi. Jika Allah yang memberi ujian, Allah jugalah yang akan memberi kita kekuatan itu. Biarpun perit menahan, tidak mengapa. Allah tahu kita sedang bermujahadah.


::Saya makhluk serba kekurangan. Namun, usaha saya untuk berdoa agar diberi kekuatan dalam bermujahadah::

Monday, March 23, 2009

Cuti khas

Saya sedari, hari ini saja saya telah menulis 3 entri campur 1 untuk edisi Chicken Soup yang dipaksa oleh Qilah...(Garang cikgu besar ni..hehe, jangan marah qilah)

Apa mimpinya hari ini sampai terasa rajin untuk menulis??..

Yang pertama, kerana hari ini merupakan cuti 'khas' yang diberi oleh doktor supaya kami dapat bersedia untuk membuat pembentangan seminar sepanjang minggu ini.

Yang kedua, kerana memandangkan minggu 'Forensic' kata mereka adalah minggu 'honeymoon', maka saya juga sedikit sebanyak terkena tempias kata-kata mereka. (Boleh ke..). Tidaklah sebenarnya. Cuma hati ini keberatan (baca: kemalasan) untuk membuka buku dan melihat gambar-gambar yang dahsyat dan ngeri di buku Simpson Forensic Medicine (18SG) ni. (alasan ni..alasan..)

Saya perlu memulakan usaha study untuk peperiksaan final sebenarnya. Tidak lama saja lagi. 11 subjek menanti dengan hari yang berturut-turut. Makanya saya sepatutnya tiada masa lapang untuk dibuang dan berpeleseran.

Semasa pembahagian seminar semalam, entah kenapa saya berminat dengan tajuk 'Firearm injury'. Apabila ditanya oleh Ketua Kelas kami, laju saja saya menyatakan tajuk pilihan itu. Apabila pulang ke rumah dan membuka buku.. What?? Apa ni ?? Kena cerita tentang anatomy of firearms (Shotguns, riffled, revolver), jenis-jenis peluru.. (mak aii mana saya pernah bergiat dalam aktiviti-aktiviti seram dan ganas seperti ini. Itulah, excited lagi tengok tajuk macam challenging). It's ok. Try your best. After this, I may join the Gerak Khas.

Semalam ada satu kes kematian. Mayat yang dijumpai selepas 5 hari mati kerana dia tinggal seorang diri di rumah. Menginsafkan...
Seharian juga saya hilang selera makan kerana terbayang-bayang keadaannya semalam. Semoga Allah menghimpunkan almarhum dalam golongan hambanya yang soleh.

Hari demi hari, umur kita semakin meningkat. Teringat ceramah Ustaz Akil Hayy tentang kematian ini, lebih kurang beginilah.. kulit makin kendur, mata makin kabur, yang tunggu kita kubur..

Ini menandakan semakin hari kita semakin dekat dengan mati. Satu-satu nikmat ditarik. Nikmat umur, kesihatan, pendengaran, penglihatan. Sejak akhir-akhir ini pandangan mata saya tetap kabur walaupun setelah memakai beberapa jenis bantuan penglihatan (banyaknya jenis :p). Akhirnya selepas menjalani pemeriksaan mata, ini yang tidak mahu saya dengar, refractive error saya got worsen.
Saya lihat rakan-rakan yang boleh hidup tanpa kaca mata selama 23 tahun, saya berkata dalam hati, "Jangan lupa kamu bersyukur."
Walaupun begitu, saya juga perlu bersyukur. Kerana ramai lagi yang lebih teruk dari saya. Ujian ini terlalu kecil berbanding nikmat yang telah Allah beri selama ini.

Berbalik pula kepada soal kematian tadi, benar, banyak perkara yang boleh kita belajar apabila berdepan dengannya. Bual-bual dengan rakan-rakan se'round' semalam..

- "Camna nak jadi orang rajin bab-bab agama ni?? Takutla mati nanti"
- "Kita takkan biarkan mak ayah kita tinggal sorang bila tua nanti."
- "Jomlah kahwin wei. Ada anak, nanti ada orang jaga bila kita tua.." Dalam hati saya menjawab, "Siapa suruh kamu tak nak kahwin.."

Sampai ke rumah saya tersenyum bila ingat semula dialog-dialog di atas.

Betul kan, cukuplah mati sebagai peringatan.. (Kafa bil maut al-mau3idzoh)

Makhluk yang dicipta setelah 'hidup' dimatikan...


Kematian terjadi apabila makhluk yang bernama 'hidup' itu di'mati'kan dan makhluk yang bernama 'mati' itu di'hidup'kan. Ringkas saja definisi ini.

Semua orang tidak tahu bila mungkin dia akan mati. Atas nikmat 'tidak tahu' itulah, manusia diberi peluang untuk berusaha untuk pengakhiran hidup yang sempurna.

Pengakhiran hidup yang sempurna~~
Setiap hari kita tidak lupa berdoa agar diberi nikmat husnul-khatimah itu. Dari saat nafas dihembus, jasad disemadi, perjalanan roh bertemu tuhan, hisab di padang mahsyar dan pengakhiran di syurga... Kita doakan semoga urusan kita sentiasa dipermudahkan.

Bukan hanya kita, yang ingin mendiami syurga. Malah ahli keluarga dan rakan-rakan tercinta.

Sekalipun begitu, apabila kembali melihat corak hidup kita di dunia, ia seolah dua dunia yang terpisah kadangkala. Apabila insaf, makhluk 'mati' menjelma-jelma di kotak fikiran. Kembali bertaubat.

Mati itu pasti. Bagaimana kita mati? Di mana kita mati? Siapa teman di kala kita mati? Persoalan ini yang bermain di benak.

Cukup.

Tidak perlu kita fikirkan persoalan itu kerana kata Allah..dan tiada seorangpun Yang dapat mengetahui di bumi negeri manakah ia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi amat meliputi pengetahuanNya.(Luqman:34)

Bagaimana.. bagaimana..
Lalu, apa yang perlu kita fikirkan tentang mati ini? Fikirkan saja usaha kita menuju 'mati'. Apabila makhluk 'mati' akan dicipta untuk menggantikan yang 'hidup', terputuslah semua amal kita di dunia ini. Hanya yang tinggal, ilmu yang bermanfaat yang kita ajarkan, sedekah jariah, dan doa dari anak-anak yang soleh. (Au kama qal)

Usaha menuju 'mati' ini yang akan dihitung sebagai penentuan 'kebahagiaan' atau 'kesengsaraan' makhluk di akhirat nanti.

Mari,
Persiapkan diri kita sentiasa untuk menghadapi mati. Bukan 'mati' itu yang kita takutkan. Tapi natijah 'mati' itu yang kita gentar. Hanya dengan 'mati', kita bakal bertemu tuhan, bakal menghuni syurganya atau sebaliknya (naudzubillah)...


::Ya Allah, masukkan kami ke dalam golongan yang mendapat maghfirahmu::

Jalan-jalan...

Semasa kecil dahulu, kita pasti ada menyimpan impian untuk ke tempat-tempat tertentu. Ada 2 tempat yang saya impikan untuk pergi. Pertama, saya ingin ke Tanah Haram Mekah dan Madinah. Sebelum pergi, saya dengar saja orang bercerita tentang kehebatan perasaan dapat beribadah dekat dengan Rasulullah SAW. Alhamdulillah saya telah pun menjejak kaki ke sana untuk menunaikan umrah dan jika ada rezeki semoga saya berpeluang untuk menjadi tetamuNya menunaikan haji tidak lama lagi.

Kedua, tempat yang memang saya impikan untuk pergi adalah...KOTA LONDON...Tidak tahu ingin digambarkan betapa 'berminatnya' saya dengan kota bersejarah ini sejak kecil lagi sehingga saya impikan untuk menyambung pelajaran sana. Mungkin setakat ini belum rezeki saya ke sana. Namun begitu saya berharap agar satu hari nanti, dapat juga saya menjejakkan kaki ke London Heathrow Airport dan seterusnya ke 'kota impian' saya ini.

Pagi ini, saya selak-selak Berita Harian dan terjumpa artikel tentang Kota London. Terus saya mengulit impian sebentar melihat gambar-gambar di Kota London yang ada...


KOTA London tidak dapat dilawati sepenuhnya dalam tempoh sehari, terlalu besar dan banyak daya penarik. Itulah pengalaman menarik penulis ketika berkunjung ke ibu kota Britain, baru-baru ini. Destinasi pertama penulis dan rakan media di negara yang pernah menjajah negara kita beratus abad lamanya sebelum merdeka pada 31 Ogos 1957 ialah Istana Buckingham, tempat kediaman Ratu Elizabeth.

Keadaan di sekitar istana begitu menarik. Pokok-pokok menghijau dan dipelihara rapi. Di suatu sudut, ada kerusi rehat untuk mereka yang ingin bermandi cahaya matahari. Sayangnya, mereka yang ingin duduk di kerusi itu dikenakan bayaran. Istana Buckingham yang didiaminya kekal seperti ketika bapa Ratu Elizabeth, Raja George VI memerintah. Kami difahamkan Ratu Elizabeth kini terpaksa melaksanakan tugas penyelenggaraan bernilai RM220.8 juta, termasuk mengecat semula istana untuk tempoh 10 tahun akan datang.

Kos itu tidak termasuk projek mengubah suai Dewan Negara di Istana Buckingham kerana bilik itu sudah diubah suai sebelum Ratu Elizabeth memerintah. Selepas itu kami ke Westminster Abbey, iaitu gereja lama yang juga dikenali sebagai The Collegiate Church of St Peter at Westminster. Kini ia digunakan untuk majlis penting serta lokasi pengebumian Keluarga Diraja Britain. Malah, majlis perkahwinan Puteri Diana dan Putera Charles juga dilakukan di Westminster Abbey pada Julai 1981. Dalam perjalanan ke Sungai Thames, kami diberi penerangan mengenai tarikan utama London iaitu The Big Ben dan House of Parliament di Whitechapel Bell Foundry, London. Big Ben kali pertama diperkenal kepada umum pada 10 April 1858. Namun, ramai yang tersalah anggap menterjemah Big Ben sebagai menara jam yang terkenal. Hakikatnya, Big Ben yang dimaksudkan ialah jamnya dengan loceng seberat lebih 12,000 kilogram, bukan merujuk kepada menaranya.


Gambar kiri, Windsor Castle kediaman rasmi Ratu Elizabeth. Gambar kanan, Westminster Abbey, gereja lama yang kini digunakan untuk majlis diraja.


The House of Parliament pula bersambung dengan Big Ben yang dijadikan tempat persidangan dan perbahasan undang-undang. Lokasi ini dibahagikan kepada tiga bahagian utama iaitu The House of Commons, The House of Lords dan The Monarch. Ketika menikmati keindahan London dari Sungai Thames, kami mengambil peluang untuk bergambar di jambatan utama London iaitu Tower Bridge, London Bridge dan Millenium Bridge. Jangan keliru antara Tower Bridge dan London Bridge, kerana Tower Bridge selalu disalah anggap sebagai London Bridge. Jambatan yang paling dominan di Sungai Thames ialah Tower Bridge dan mungkin juga London Bridge yang popular dengan lagunya 'London Bridge is Falling Down' disalah ertikan kerana namanya yang sinonim dengan London (London Bridge) tetapi bukan pula jambatan yang paling dominan dari segi struktur binaannya. Millenium Bridge atau London Millennium Footbridge pula adalah jambatan gantung khas untuk pejalan kaki merentas Sungai Thames menuju ke Bankside di kawasan tengah London. Ia adalah jambatan pertama yang dibina merentasi Sungai Thames sejak pembinaan Tower Bridge pada 1894. The Tower of London dari segi sejarahnya dijadikan sebagai kubu pertahanan London, istana dan penjara. Tower of London juga sering dikaitkan dengan White Tower yang menjadi tarikan utama pelancong. Di situ, selain berpeluang melihat proses pertukaran pengawal, penulis berpeluang melihat keindahan semua mahkota permaisuri iaitu Crown Jewels yang disimpan sejak 1303.


Kami kemudian ke London Eye, roda feris terbesar di Eropah. London Eye setinggi 135 meter membolehkan kami menyaksikan hampir semua tarikan di London. Lawatan terakhir kami ialah di Windsor Castle, istana yang dibina lebih 900 tahun lalu yang kini dijadikan kediaman rasmi Ratu Elizabeth.


FAKTA: Tempat menarik London
  1. Pada 1546 hingga 1556 Westminster Abbey berfungsi sebagai gereja.

  2. Buckingham Palace dibina pada 1971.

  3. Millenium Bridge atau London Millennium Footbridge dibina pada 1998 dan dibuka kepada orang ramai pada 2005.
  4. Big Ben membantu warga kota London mengetahui masa selama lebih 150 tahun. Ia satu daripada mercu tanda utama London bukan saja di Britain malah di seluruh dunia.
  5. Tower Hill, sebuah istana lama yang masih dipelihara dan dijadikan tempat pelancongan.

Sumber : Berita Harian

Thursday, March 19, 2009

Little notes...

The Neurology exam will be on this Saturday. However I got common-cold and little infection of the tonsil. I think the viruses are now spreading everywhere since everybody has been complaining of the same health problem at the moment.

So especially for juniors who have been asking me for advices regarding their health problem, here are some advices..

As easy as ABC, drink lots of water, simply it cleans your body from toxin and also stabilize your body temperature. Avoid yourself being at crowd.

Go to the clinic if you feel uncomfortable with the symptoms ie; runny nose or cough. Usually you will be prescribed by Loratadine (anti-histamine) for the runny nose, mucolytic for cough or antibiotics for any bacterial infection suspected. For viral infection, it is usually symptomatic treatment (depends on the symptoms that you have) unless the doctor afraid of super-infection or co-infection by bacteria so that antibiotic is also given. However, it is better for you to see the doctor than only asking medication from pharmacy. Feel free to ask the seniors for any medical advice, ok! ^_^

Since Odah is now already at Penang Medical College, we rarely got time to chat together. 6 hours time-difference (Jordan-Malaysia) creates a little difficulty for us as compared with before she left Dublin (only 2 hours difference). She is also busy coping with her new clinical life as well. Wish her very best of luck in everything she is doing. Anyway, news should always be updated and drive your Kancil carefully ok..

'Selamat mengundi' for all JUST's students as today is the election day at our university.
A campaign for Malaysian students.

Wednesday, March 18, 2009

Tender Love & Care (Tagged)

1) Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?

Tender Love & Care.

Nama untuk blog ini merupakan idea spontan yang keluar ketika saya mencari nama yang sesuai. Tender di sini bermaksud 'gentle'. Manakala "Tender Love and Care" pula merupakan 'palliative care' untuk pesakit yang berada di peringkat terakhir penyakit atau penyakit yang tidak dapat disembuhkan lagi. Apabila tiada lagi pembedahan, atau 'investigation' atau rawatan lain yang boleh dibuat, penjagaan 'tender, love and care' diperlukan untuk memastikan pesakit rasa selesa dan bahagia walaupun mereka sedang berada di hujung nafas.


2) Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?

http://naurah22.blogspot.com/. Nama 'naurah' diambil sempena nama seorang kenalan saya. Bagi saya, nama tersebut unik dan sedap disebut seperti nama anak ustaz Hasrizal Saifulislam, Naurah Sabihah. 'Naurah' adalah putik bunga yang sedang memekar, menjenguk dunia pagi dengan suci dan sinar mentari yang mengalu-alukan kehidupan. (dipetik dari saifulislam.com).



3) Apakah metod penulisan dalam blog anda?
Saya suka menulis tentang pengalaman hidup, dakwah yang boleh membawa erti kepada para pembaca dan juga kadangkala cerita hati saya. Bervariasi pendek katanya. Dari segi bahasa, saya memilih untuk menulis dengan gaya formal tetapi agak santai.



4) Aktif menulis penulisan ilmiah dalam blog tapi kurang aktif di khalayak luar (dakwah)?
Harap-harap seimbang. Inshallah. Saya bukanlah manusia yang dicipta bijak untuk menguntai kata. Mungkin pertuturan lebih lancar berbanding penulisan. Namun, apa yang ditulis turut mencerminkan peribadi penulis. Maka jika bercerita tentang dakwah, peribadi kita juga perlu menjadi qudwah yang baik.



5) Pernah terasa nak hapuskan blog anda? Sebabnya?
Tak pernah lagi setakat ini. Menulis blog hanya di masa santai. Namun kadang-kala pada masa sibuk juga saya luangkan masa untuk menulis blog, mungkin di kala penat atau 'stress'. Maka isu yang ditulis mungkin berbentuk luahan atau perkongsian santai..



6) Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang tag anda ini?
Blog Ahiasah.. Kembara musafir.. Macam lagu Aqil Hayy, Kembara di Tanah Gersang pula. Blog yang informatif dan sangat bermanfaat untuk para pembaca yang benar-benar ingin mengambil manfaat. Teruskan menulis ya ukhti.

Saturday, March 14, 2009

Men from Mars, Women from Venus : Brain Studies

I went to the 'I'jaz Al-Quran' Seminar today. The topics were very interesting that drag me enthuasiastically for some further research about it. So let us share some infos here..

Many studies have been conducted to prove that male and female have different brain, with different way of thinking.

Study by Dr. Shaywitz, neurologist at Yale medical school. They watch brains in action as 19 men and 19 women read nonsense words and determined whether they rhymed.

(Feb. 16 issue of Nature), reported that the subjects did equally well at the task, but the men and women used different areas of their brains. The men used just a small area on the left side of the brain, next to Broca's area, which is near the temple. Broca's area has long been thought to be associated with speech. The women used this area as well as an area on the right side of the brain. This was the first clear evidence that men and women can use their brains differently while they are thinking.
** Women are using the Broca's Area (Area that controlled speech) much more than men. No wonder they love to talk, chat and gossips!

Study by Dr. Ruben C. Gur, they look at the metabolic activity of the brains of 37 young men and 24 young women when they were at rest, not consciously thinking of anything.

(Jan. 27, journal Science), the investigators found that for the most part, the brains of men and women at rest were indistinguishable from each other. But there was one difference, found in a brain structure called the limbic system that regulates emotions. Men, on average, had higher brain activity in the more ancient and primitive regions of the limbic system, the parts that are more involved with action. Women, on average, had more activity in the newer and more complex parts of the limbic system, which are involved in symbolic actions.
* For eg: when man got angry, they tend to kick, punch or damage things (action). But women tend to cry emotionally. T_T..hmm..really, women always play with emotion. And they are more soft than men. yea, it suits the role as a mom.

Most recently, Dr. Witelson discovered, by painstakingly counting brain cells, that although men have larger brains than women, women have about 11 percent more neurons. These extra nerve cells are densely packed in two of the six layers of the cerebral cortex, the outer shell of the brain, in areas at the level of the temple, behind the eye. These are regions used for understanding language and for recognizing melodies and the tones in speech.
*Men less likely to understand what people try to convey?? (cakap lain, faham lain la ni..)

Going along with the studies of brain anatomy and activity are a large body of psychological studies showing that men and women have different mental abilities. Psychologists have consistently shown that men, on average, are slightly better than women at spatial tasks, like visualizing figures rotated in three dimensions, and women, on average, are slightly better at verbal tasks.
*Men best at mathematics...

Dr. Gur and his colleagues recently looked at how well men and women can distinguish emotions on someone else's face.

Both men and women were equally adept at noticing when someone else was happy. And women had no trouble telling if a man or a woman was sad. But men were different. They were as sensitive as women in deciding if a man's face was sad -- giving correct responses 90 percent of the time. But they were correct about 70 percent of the time in deciding if women were sad; the women were correct 90 percent of the time.
**A woman's face had to be 'relly sad' for men to see it. The subtle expressions went right by them. (Penat la buat muka sedih to let them understand kalau camtu :p)

Actually all of us are created to suit our own role. Men and women should be complementary.

What a wonderful and various creature... Subhanallah.

That's all for now. To be continued, insyallah...

"Sundus"

Wajah suci setulus niat,
Pertemuan ilmu cinta tersirat,
Satu pertemuan janji diikat,
Sentiasa bersama mentajdid niat.

Tatkala sang iblis cuba menjerat,
Hati yang mekar sesekali berbirat,
Kemalasan bersarat,
Langkah kaki terasa berat,

Namun,
sebesar-besar kuasa jahat,
Allah jua yang maha hebat,
Kerana ukhwah janji terpahat,
Kerana Allah niat tersemat.

Senyuman dikuntum penawar penat,
Ilmu dan ganjaran janji di akhirat,
Pertemuan di dunia biarpun singkat,
Semoga di jannah kita ditempat.

“Sesiapa yang Allah ingin kurniakan kebaikan kepadanya nescaya Allah mengurniakan kepadanya seorang teman setia yang salih, jika sekiranya dia terlupa (lalai) dia menolong memberi peringatan dan apabila (temannya itu) memperingatkannya ia akan menolongnya”.

Teman setia yang baik seperti inilah yang dimaksudkan oleh Sayidina Umar bin Al-Khattab r.a yang mengatakan:“Engkau mestilah mencari saudara-saudara yang jujur dan hiduplah di kalangan mereka kerana mereka itu adalah perhiasan di waktu senang dan bekalan di waktu kesusahan”.

Rasulullah s.a.w bersabda:“Sesiapa yang mempertahankan maruah kehormatan saudaranya nescaya Allah akan menjaga wajahnya dari seksaan api neraka di hari kiamat”. (Hadis riwayat Tirmizi).

Baginda juga bersabda:“Doa seorang saudara kepada saudaranya yang lain (sedangkan saudaranya itu tidak mengetahui doa tersebut) adalah doa yang pasti diperkenankan, di sisinya terdapat malaikat yang ditugaskan di mana setiap kali ia mendoakan kebaikan atau keselamatan untuk saudaranya, malaikat yang ditugaskan itu berkata: Amin dan bagimu seperti itu juga”. (Hadis riwayat Muslim).

Tuesday, March 10, 2009

Neuro...


Hari ini merupakan hari kedua kami berada dalam round neurology, dan merupakan hari pertama kami bersama Dr. Ali Rifaie (Head of Neurological Department..Hebatnya..). Ramai rakan sudah pun berpesan, "Tunggulah round dengan Dr. Ali. Sorang-sorang kena tanya."

Ramai juga yang mengiyakan, baik rakan melayu, mahupun rakan arab yang telah pun mengambil rotation neuro, Round bersama Dr. Ali agak stress dan tension. Akhirnya hari ini kami merasainya.. Kerapkali saya mengerling ke arah jam di tangan,"Arghh, cepatlah jam, berputarlah kau dengan laju.."

Sememangnya dia akan menyoal seorang demi seorang pelajar. Namun apabila perkara yang disoal adalah perkara basic misalnya, muscle and their innervation, ascending and descending tract, malu benar rasanya sekiranya tidak dapat menjawab. (Biasalah tu, maklumlah dah banyak sangat belajar (kononnya), so yang basic-basic mudah benar dilupakan. Aishh..Malu untuk diri sendiri)

Dalam round tadi, mungkin ada lah dalam 8-9 kali juga setiap pelajar ditanya. Bertalu-talu pula.

Satu kes yang kami siapkan tadi.

Seorang pesakit wanita berusia 20 tahun, dimasukkan ke hospital selepas kepalanya parah dicederakan oleh perompak yang masuk ke rumahnya seminggu yang lalu pada kira-kira jam 2.30 pagi. Perompak menghentak kepalanya dengan senjata keras dan tumpul sebanyak 4 kali di bahagian kepala dan 2 kali di bahagian muka menyebabkan dia mengalami sakit kepala, dizziness dengan serta-merta dan muntah berdarah (hematemesis). Kecederaan di otaknya itu juga menyebabkan dia mengalami kesukaran untuk berjalan.
Kasihan...:(

Selalulah kita beringat. Sedangkan orang tempatan juga boleh diperlakukan seperti itu. Inikan pula kita, golongan minoriti ini. Langsung tiada belas kasihan mangsa akan diperlakukan.

Oleh itu, amalkanlah doa ini selalu, semoga Allah melindungi kita dari sebarang kemudaratan.

"Bismillahillazi La Yadhurru Ma'asmihi Syai un Fil Ardi Wala Fisamaie, wa huwas Sami'ul Alim".

Rasulullah S.A.W bersabda : ((Tiada seorang hamba pun yang berkata setiap pagi dan petangnya : "Dengan nama Allah yang tiada siapa mampu memudaratkan dengan namaNya samada di dunia mahupun di langit, dan Dialah maha mendengar lagi maha mengetahui" sebanyak 3 kali, kecuali tiada apa yang mampu memudaratkannya) ) (Sohih Muslim, no 2731 (Nuzhatul Muttaqin, no 1413, 2/207)
::Minggu Neuro sama tension dengan minggu Dermatology T_T. Masa, cepatlah kau berlalu::

Saturday, March 7, 2009

Yang tidak ingin kita dengar...

Saya tertarik dengan artikel yang diterbitkan di Harakah daily baru-baru ini. Fenomena tinggal bercampur serumah di UK. Jika tiada angin masakan pokok bergoyang. Mari teruskan membaca.


Oleh : Muhaimin Sulam.



Fenomena pelajar Malaysia di UK duduk satu rumah bercampur antara lelaki perempuan adalah perkara biasa. Ada yang campur serumah sesama orang Malaysia dan ada juga campur serumah dengan pelajar internasional.

Satu rumah bersama lelaki Afrika dan Sepanyol, campur perempuan Jerman dan ada gadis Melayu. Tiada siapa yang hendak sibuk membuat laporan kepada ibu bapa mereka di tanahair. Di sini tiada pasukan pencegah maksiat ataupun ustaz yang sukarela memberikan pemantauan terhadap hal ini.


Alasan yang paling mudah ialah 'darurat'. Entah ustaz atau ulama mana yang buat hukum sedemikian. Namun, rata-rata menjadikan alasan 'darurat' itu sebagai satu jalan mudah duduk satu rumah bercampur lelaki dan perempuan. Latar belakang pendidikan agama seperti sekolah agama atau dari keluarga orang yang dihormati seperti anak haji atau ustaz bukanlah satu jaminan untuk menghalang fenomena ini berlaku.


Memang mereka bukan berniat untuk tinggal bercampur tetapi kebanyakan mereka tidak berusaha bersungguh-sungguh untuk mengelak hal itu berlaku.


Darurat
Penggunaan istilah 'darurat' sering digunakan bagi mengesahkan semua tindakan. Seperti buka tudung bagi pelajar perempuan kerana khuatir keselamatannya diancam kerana konon wujudnya sentimen anti-Islam di sini. Makan daging yang tidak disembelih oleh orang Islam. Tidak sembahyang Jumaat kerana ada kelas. Cuma satu sahaja yang mungkin tidak dibuat: makan babi! Itupun barangkali kerana orang Melayu sudah dididik membenci babi sejak kecil lagi.


Alasan lain adalah kerana untuk menjimatkan duit perbelanjaan. Meskipun pihak kerajaan memberikan elaun yang mencukupi tetapi sering dijadikan alasan untuk menyatakan sebaliknya. Sesetengahnya mengatakan duduk bercampur satu rumah samalah seperti tinggal dalam satu hotel. Macam-macam alasan yang diberikan. Semuanya untuk mengesahkan tindakan mereka tinggal bercampur lelaki perempuan dalam satu rumah sebagai tidak salah.
Aku percaya, mereka tidak akan buat perkara itu jika berada di Malaysia. Mungkin kerana cara itu tidak diterima dalam budaya tanahair. Ia seperti lebih kepada faktor budaya dari faktor agama. Jika faktor agama, mereka tidak akan berbuat demikian. Seolah-olah agama Islam hanya sesuai diamalkan di sesetengah tempat.


Jika berkesempatan menonton rancangan televisyen 'Friends', itulah gambaran kehidupan remaja dan anak-anak muda di Barat. Mereka yang berumur melebihi 17 tahun ke atas bebas daripada kawalan ibu bapa mereka. Mereka boleh tinggal serumah dengan teman lelaki atau perempuan mereka. Itu adalah jaminan dalam undang-undang mereka.


Mereka boleh berkeluarga dan mempunyai anak tanpa nikah. Yang perlu mereka mendaftarkan nama kepada Majlis Perbandaran (City County) sebagai pasangan untuk mendapatkan beberapa faedah (benefit) kebajikan daripada kerajaan seperti elaun anak, elaun susu dan sebagainya.
Selain itu, ada faktor lain yang menyebabkan fenomena itu berlaku. Antaranya nasihat dan pandangan daripada beberapa pelajar senior yang memesongkan pemikiran mereka. Memang yang datang belajar ke UK ini kebanyakannya bijak, IQ tinggi dan pintar belaka. Namun, itu tidak memadai untuk menjadi pendinding kepada budaya baru yang memuja kebebasan.
Bijak mereka bukan pada memahami hakikat kehidupan beragama tetapi kepada mata pelajaran sahaja. Mereka kalah dengan 'hujah bodoh' sesetengah pelajar senior. Oleh kerana mereka orang baru, kebanyakan 'nasihat bodoh' akan ditelan tanpa soal jawab. Kejutan budaya menyebabkan sesetengah pelajar muda terperangkap kepada kekeliruan yang merosakkan diri mereka.


Asrama Campur
Sesetengah universiti, tidak ada konsep asrama yang berasingan antara lelaki dan perempuan. Bagi mereka, tiada perbezaan antara lelaki dan perempuan. Ini mungkin hasil daripada perjuangan hak sama rata tanpa mengenal gender. Satu rumah yang berkongsi bilik air, ruang tamu dan dapur biasanya untuk lima atau enam orang.

Setiap orang mempunyai bilik yang berasingan. Hampir semua rumah di UK terdapat hanya satu bilik air sahaja meskipun rumah tersebut mempunyai tiga atau empat bilik. Ada yang menyebut macam filem P. Ramlee, 'Pendekar Bujang Lapuk'. Mereka tinggal satu rumah tetapi diasing-asingkan dengan bilik. Paling tidak dalam filem itu, si Bujang Lapuk tidak boleh berbuat sewenang-wenangnya kerana ada Pendekar Mustar yang mengawal rumah tersebut.
Tiada larangan untuk pelajar lelaki masuk ke bilik pelajar perempuan begitu juga sebaliknya. Mereka melayan lelaki dan perempuan sama. Oleh itu, mereka bebas untuk datang ke bilik kawan meskipun pada malam hari. Tiada siapa yang melarang. Semua sudah besar panjang dan bijak pandai.


Tidak ada yang sibuk menjaga tepi kain orang. Yang penting kawan serumah itu tidak mengganggu ketenteraman dan keselesaan dirinya untuk belajar di bilik mereka. Jika tidak, mereka boleh lapor kepada pihak universiti. Biasanya tindakan akan dibuat oleh pihak universiti atas alasan mengganggu orang lain.


Kadangkala mereka berasa susah hati kerana terpaksa berkongsi satu peti ais dengan penghuni lain yang menyimpan babi dalam peti tersebut. Bayangkan ayam halal bercampur dengan daging babi dalam satu peti ais.


Walau bagaimanapun, setiap pelajar mempunyai hak untuk memohon rumah yang tidak bercampur antara lelaki dan perempuan. Itu bergantung kepada kekosongan ataupun budi bicara pihak pengurusan penginapan universiti.


Ramai ibu bapa di tanah air tidak mengetahui keadaan kehidupan anak mereka di sini. Bahkan, jika mereka mengetahui anak mereka duduk bercampur, mereka mungkin diberikan pandangan yang mengelirukan oleh anak-anak mereka di sini. Akhirnya, ibu bapa di tanah air seperti terpaksa 'merestui' keadaan anak mereka. Ibubapa diyakinkan bahawa keadaan mereka benar-benar darurat, terpaksa dan tiada pilihan.


Kadang kala akupun pelik juga, ada juga ibu bapa yang membenarkan anak mereka tinggal bercampur. Mungkin kerana jiran mereka tidak tahu atau kawan-kawan satu kampung tidak tahu. Jika tahu, tentu mereka akan malu. Maknanya, mereka hanya malu pada jiran atau rakan-rakan sekampung, satu pejabat atau setaman mereka.


Satu perkara yang menarik di UK adalah masyarakat mereka amat menghormati cara hidup dan kepercayaan termasuklah agama seseorang, termasuklah Islam. Malangnya, terdapat juga sebilangan orang Islam yang malu untuk berfikiran dan bertindak sebagai seorang Muslim.



Sumber : Harakah daily.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Kita takut jika perkara sebegini berlaku kepada sahabat-sahabat kita, adik-adik kita, anak-anak kita nanti. Memang besar benar jihad yang perlu dilakukan oleh sahabat-sahabat kita yang berada di 'western country' ini untuk menahan diri mereka. Biah yang ada lebih mendorong untuk mereka berpaling dari jalan hidup Islam sebenar.



Oleh itu saya kagum pada sahabat-sahabat yang masih istiqamah dan thabat dengan usrah-usrah dan program agama yang dijalankan kerana saya percaya ia adalah salah satu cara untuk mengelakkan diri dari terjebak dalam gejala-gejala tidak bermoral seperti ini.



Kami yang berada di Jordan atau Mesir mungkin boleh lagi menghela nafas lega kerana biah yang ada di sini meskipun tidaklah dapat dikatakan islamic sepenuhnya, namun masih lagi 'baik' jika mahu juga dibandingkan. Percampuran lelaki dan wanita bukan mahram masih dianggap 'aib' oleh masyarakat setempat.



Satu sunnah,
Kita 'concern' tentang umat,
Kerana nabi 'concern' tentang kita..


Ummati, ummati,
Lafaz baginda di hujung nafas,


Mind our own business,
Sikap kita, putus asanya lekas.


Apa kata nabi, melihat kita yang membiar lepas,
Sahabat kita yang kian bebas?


Mungkin sampai masa untuk bertindak tegas,
Sayangi sahabat,
Sayangi adik-adik.


Semoga hidayah ditetapkan di hati-hati kita...

Thursday, March 5, 2009

Read? Do not read..

This entry was written by me after being tagged by ain and forced by odah. So as to celebrate this young little girl which so called 'cik siti embun' who had finished the course in Ireland and will continue in PMC soon, i'll finish the task and do not ask me to do like this anymore yeah...(plssssssssssss...)<< Ini ayat odah nak suruh saya siapkan tag ni. :p


1. How old are you?
23

2. Are you single?
Not married yet.

3. At what age do you think you'll get married?
Let me finish study first.

4. Do you think you'll be marrying the person you are with now?
Now I am sitting with Hetty. Impossible…

5. If not, who do you want to marry?
Dunno

6. Who will be your bridesmaid & bestman?
Yet undecided

7. Do you want a garden/beach or traditional wedding?
Home Sweet Home

8. Where do you plan to go on honeymoon?
Yet undecided

9. How many guests do you think you'll invite?
Neighbours and friends all around the world.

10. Will that include your exes?
If any.. (but I don’t think so)

11. How many layers of cake do you want?
ber-layer-layer

12. When do you want to get married, morning or evening?
Right after solat subuh. Could it be?

13. Name the song/tune you'd like to play at your wedding.
White blanket.(haha.. dah la kubur belakang rumah,insaf)

14. Do you prefer fine dining or just normal spoon & fork n knife?
Mind your own business.

15. Water?
Soya bean.

16. Money or household items?
Both.

17. How many kids would you like to have?
Allah’s work.

18. Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
Yet undecided

19. Will you record your honeymoon in DVD/CD?
External HD

18. Whose wedding plan would you like to know ?
Odah .. done.. Qilah, if she wish to let me know..

See, how many Q i answered with 'yet undecided'. I don't really feel to plan about it now, yet I believe the day will come insyallah.

Anyway regarding the marriage, let me bring u guys a verse from Quran : (Ar-Rum:21) so that you didn't waste your time freely by reading this entry.

21. dan di antara tanda-tanda Yang membuktikan kekuasaannya dan rahmatNya, Bahawa ia menciptakan untuk kamu (Wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikannya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya Yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang Yang berfikir.

Ear Nose & Throat


Tamat round Ear Nose & Throat (ENT) semalam dengan exam yang cukup ringkas. Saya fikir kurang dari 5 minit saya berada di klinik untuk disoal doktor.

Apabila dipanggil masuk ke dalam,berdebar juga rasanya. Masakan tidak berdebar, soalan apa yang bakal ditanya, dapat jawab ke, common case ke.. Sarat otak mengingatkan semula semua yang telah dipelajari.

Saya melangkah masuk ke bilik doktor. Seusai masuk, saya memberi salam dan duduk tanpa disuruh.(haha). Terus doktor bertanya.

"What is your name?"

"Nur Faezza Mohd Mohtar"
"Ok, supposed you are in the ER. A patient comes with epistaxis. What is the management?"

"(Yeah! Alhamdulillah, favourite question. Bismillah, ya Allah kau lancarkanlah..)"

"ABC, depends on severity of the bleeding. If it is severe, we prepare the blood for cross-match and 2 large pores canula."

"If it is mild, we ask the patient to compress or put pressure on the nasal cartilage. Wait until 10-15 minutes. If it persists, we took 2 pieces of cotton soaked in vasoconstrictor solution ie. epinephrine, we put at the side of bleeding. Wait until about 10 minutes."

"Then if it persists, we do the cauterization. Depends whether it is active or inactive bleeding. If active, we use electrical cautery. If inactive, we do chemical cautery using silver nitrate stick"
"What if the blood come from the mouth?"

"We ask the patient to spit the blood, not to swallow it." (He nodded)
"What about posterior pack?"

"Ya, we did it. But before that, we try to put anterior pack first, bilayer, bilaterally. If it persists, then we put the posterior anterior pack".

"How do you do the posterior pack?"

"Using Foleys catheter and ballon, we insert to the nose, inject normal saline or air until we feel the resistance"

"How much CC of normal saline you want to put?"

"Erk.. (3 ke 30 cc ha?? lupaa.. confuse..) 3 cc (adeh..)?"

"Even in children we inject more than 10 cc.."

"Err, sorry. We use 30 cc."

"Ok, 25-30 cc."

"(thanks God..:))"

"Ok you may go now"

"(Erk, am btemzah? (are you joking doctor?) I feel like did not finish yet! Haha beranilah nak cakap dengan doktor serius ni macam tu.)

"Err..Finish? Thank you doctor. Allah yu3tikal 3afiah."
Saya pun melangkah keluar. Kebingungan sedikit, tertanya-tanya. "Betul ke dah habis? Kenapa tak kena ambil history? Kenapa tak kena buat ENT exam?"

Di luar klinik, saya lihat rakan lain yang sedang di'test' oleh doktor lain sibuk mengambil history dan melakukan ENT exam di hadapan doktor. Mereka yang telah masuk dahulu masih berada di dalam, saya yang terkemudian dipanggil telah pun keluar.

Kawan lain punyalah hebat di'access' oleh doktor lain, ditanya bermacam-macam, management of chronic sinusitis lah, positive finding perforation tympanic membrane and diagnosisnya. Untung juga dapat dengan doktor yang seorang ini.

Alhamdulillah bersyukur juga kerana exam saya begitu ringan dan ringkas. Markah juga saya harapkan agar cemerlang.

I kept the 'Elephant notes' or so called 'nota gajah' by Tiq and Kel (the twin) and put it on the rack.



Elephant notes : Main reference for ENT selain notes yang disalin dalam seminar. It is called 'elephant' because there is a pic of elephants on the front page doing the ENT exam. How cute~~ ^-^)

As usual, i'll spend my lovely leisure weekend with 'non-stop meetings' here and there..

::Let's prepare for the next 2 week's : Neurology week is coming!~~::

Wednesday, March 4, 2009

She is obese...

An 8 years old young girl, came to the clinic accompanied by her father complaining of snoring during sleeping and nasal obstruction.

"Of course she has snoring. Look at her. She is obese."

"How much does her weight?"

"57kg."

"You have to control her diet."

"Wallah doctor, she drinks pepsiyat everyday, she took wajbah during breakfast. I gave her money before going to school then during recess, she bought lots of chips. When she came home, she feel happy to eat again with us during dinner."
*Pepsiyat = Pepsi
*Wajbah = Heavy @ Big meal

~~~~

Some parents think that when their children are fat, they are actually happy, and healthy. In fact, they are not. In other way around, they didn't care much about the fact hidden behind their obese children..



The following are some facts about.. "How do kids become obese or overweight?"

Like most chronic health problems, obesity is caused by complex interactions between genes, environment and behavior/habits.

Many studies have shown that there is not a big difference in the amount of food eaten and physical activity between obese and non-obese kids. Probably small differences in eating and activity over time really add up and lead to weight gain. Obese children do tend to eat larger portions or higher calorie foods, like high-fat foods.
1. Physical activity and inactivity
Physical activity and inactivity are very important factors. Many studies have shown that kids who spend more time watching television and playing video games are at higher risk of becoming overweight. One in three high school youth do not engage in vigorous physical activity. Less than 30% attend daily gym class. Sprawling development that discourages physical activity and makes walking and biking difficult or dangerous is also a factor.
**Spend time riding a bicycle, or jogging with your children, every weekend at least!

2. Family factor.
Kids in families with obese parents tend to be obese themselves. If one parent is obese or overweight, their teen has an 80% chance of being overweight. This is probably because of a combination of genetics and family behavior and habits. Children of moms who have diabetes are more likely to be overweight.
**It's you first. Control your body weight!

3. Medical Problem
Very rarely, obesity is caused by an underlying medical condition. Illnesses that can cause obesity include endocrine problems and some genetic syndromes. Your doctor will probably be able to rule out an underlying medical problem by a physical exam and by taking your child’s medical history. Sometimes lab tests are needed.

4. Others
Some studies indicate that environmental chemicals may play a role. Researchers hypothesize that in utero or newborn exposures to chemicals such as endocrine disruptors (for example xenoestrogen bisphenol A—which is in food and drink containers) may damage the body’s weight-control mechanisms and lead to obesity.

Pay attention to snacks. They count! Lots of snacking leads to a higher calorie intake, and many typical snack foods are not very nutritious. Keep healthy snacks on hand, like fruit and cut up veggies. Allow your child easy access to them.
**'Once in a blue moon' snacks could be allowed. Avoid fast-food.
**Mommy-doctors - Do they have enough time to cook and provide well-nutritious meal for the children? Anyway, instead of taking care other's health, make sure your family members always be in a constitutionally healthy condition.








Sunday, March 1, 2009

What a life...

Satu kesilapan, apabila rasa diri kita sempurna.

Satu motivasi, apabila melihat kekurangan sebagai suatu yang positif.

Manusia dicipta begitu unik.

Telah dicipta tidak sesempurna untuk saling menyempurnakan yang lain.

Justeru benar memang tiada yang sempurna di dunia ini melainkan Dia yang maha sempurna.

Ada orang diciptakan bijak dan genius, namun tidak mahir memasak. Apa saja yang dimasaknya, pasti terasa kurang. Terkadang garam terlebih, terkadang kuah pula cair.

Ada orang, kelihatannya hebat berpidato. Namun apabila menyentuh tentang bab hati dan perasaan, dia sepertinya ignorance. 'Ignorance is bliss' katanya..

Ada orang tu, cantik dan berbakat. Tetapi pelajarannya tidaklah jauh.

Bayangkan jika semua dicipta sama. Semuanya sama pandai. Semuanya sama berbakat. Semuanya sama hodoh. Jika begitu, tentu hidup jadi suram. Yang pandai, memang sudah tentu kepandaiannya. Yang hodoh pula apabila melihatkan semua kawan yang hodoh, tentu tiada langsung keinginan untuk menjadi cantik. Tiada persaingan, tiada penambah baikkan, tiada perubahan.

What a life...

Kenapa pelangi ada 7 warna?
Kerana dia bukan color-pencil yang ada 12, 24, atau 36 batang warna.
Kerana dia bukan kuih lapis yang hanya ada 2 warna.
Kerana dia pelangi.
Yang penting,
Kerana Allah mahu menjadikannya hanya memiliki 7 warna dan hanya keluar selepas hujan.

Maka kenapa kita tidak sehebat dia?
Kerana kita adalah kita.
Kerana Allah mahu kita berusaha menjadi yang lebih baik.
Supaya semakin hari semakin matang.
Yang penting,
Supaya semakin hari semakin dekat denganNya.

Jadikan hidup ini tidak sia-sia.

Jika esok, kita bakal menghuni tempat baru, bisa selamatkah?

Sesungguhnya solatku, amalku, hidupku dan matiku hanya kerana Tuhan sekalian Alam.